10 personer Chili-fritter: 2 kg kartofler, skrællet i stave a 1 x 7 cm 3½ spsk koldpresset raps-/olivenolie 5 tsk groft salt 2½ frisk chili
Fuldkornsskrubbe: 10 hele skrubber, flåede og rensede el. i filet (ca. 1,5 kg) 250 g fuldkornsmel 5 spsk koldpresset raps-/olivenolie 2½ tsk groft salt
Rødbedesalat: 1,5 kg stribede/bolsjefarvede/almindelige rødbeder, skrællet 6 citroner, skal og saft 15 spsk frisk peberrod 5 spsk koldpresset raps-/olivenolie 10 spsk akaciehonning
400 g skyr 1-1½ chili
Sådan gør du
Chili-fritter:
Læg kartoflerne i koldt vand i 20 minutter.
Sigt vandet fra, og læg kartoflerne til tørre på et viskestykke.
Vend kartoflerne med olie, groft salt og finthakket chili.
Kom kartoflerne på en bradepande med bagepapir, vend godt, og fordel fint, så ikke alt for mange ligger oven på hinanden.
Bag i en forvarmet ovn ved 220 grader i 15 minutter, til de er gyldne, og husk at ryste bradepanden et par gange undervejs.
Fuldkornsskrubbe:
Skyl og tør fiskene med køkkenrulle.
Vend hver skrubbe i fuldkornsmel.
Anbring fisken i en bradepande, og krydr med groft salt og olie på toppen.
Sæt bradepanden i ovnen ved 160 grader i ca. 20 minutter.
Tjek fisken, inden du tager den ud af ovnen – kødet skal slippe benet, så er fisken færdig.
Rødbedesalat:
Skær bederne i meget tynde skiver, evt. på et mandolinjern, og kom dem op i en skål.
Kom citronsaft og -skal, peberrod, olie og akaciehonning ud over.
Vend skyr med finthakket chili, og servér til fisk, kartofler og råmarinerede rødbeder.
Skrubbens farve på øjensiden kan variere fra mørk brungrå til gulgrå med uregelmæssige røde pletter. På blindsiden er den hvidlig og kan have brune pletter. Den kan kendes fra rødspætten på sin ru overflade og på, at kroppens bredde uden finner er under halvt så stor som længden. De fleste skrubber er højrevendte, men ikke alle. Store skrubber har desuden en spids torn ved gattet. Skrubben kan blive op til ca. 60 cm.
Levested:
Skrubben trives lige så godt i ferskvand som i saltvand. Den foretrækker at leve i områder med lavere saltindhold som f.eks....