Kogt torsk à la Jeff

Du skal bruge:

4 personer


Dampet torsk:
600 g torskefilet uden skind og ben, skåret i 4 lige store dele
groft salt
sukker
35 g smør
1 laurbærblad
2 peberkorn

Sennepssauce:
15 g smør
3 spsk hvedemel
5 dl letmælk
1-2 spsk fiskesennep el. grovkornet sennep
groft salt
evt. hvidvinseddike

Tilbehør:
4 æg
300 g røget spæk el. 150 g bacon
1 kg skrællede og kogte små kartofler
syltede rødbeder i tern
finthakket persille
kapers
finthakket rødløg
revet peberrod
citroner skåret i både

Sådan gør du

Dampet torsk:

  • Krydr evt. torskefileterne med salt og sukker ca. en time før tilberedning. Salt og sukker gør fisken mere fast at spise.
  • Læg et stykke bagepapir i bunden af en gryde, der er stor nok til, at alle torskefileterne kan ligge på bunden, og placer fisken ovenpå. Bagepapiret gør det let at tage tage den færdigtilberedte fisk op, uden at fileterne går i stykker.
  • Tilsæt smør, laurbærblade, peber og lidt vand (kun nok vand til at dække bunden af gryden), og læg et låg over gryden.
  • Bring torsken op til kogepunktet, og fjern straks gryden fra varmen.
  • Damp torsken færdig under låget i ca. 5 minutter – løft ikke låget. Torsken er færdigtilberedt, når man lige kan skille lamellerne på fisken. Den må hellere være lidt undertilberedt end overtilberedt.

 

Sennepssauce:

  • Pisk smør, mel og mælk sammen i en tykbundet gryde under opvarmning.
  • Kog saucen igennem, og smag til med sennep, salt og evt. lidt hvidvinseddike.

 

Tilbehør:

  • Kog æggene, til de er hårdkogte, og pil og hak dem.
  • Skær spæk eller bacon i tern, steg den sprød, og læg på fedtsugende papir.

 

Anret torsken på fire tallerkener sammen med sennepssauce og det øvrige tilbehør – eller servér tilbehøret i separate skåle, så alle selv kan bestemme, hvordan deres kogte torsk skal kombineres.

 

Tips: I stedet for at dampe torsken kan du bage den i ovnen i et fad med låg eller folie over. Giv den 10-15 minutter 175 grader.
I stedet for den traditionelle sennepssauce kan du lave en let dressing ved at røre 1 dl god rapsolie op med 1 spsk grovkornet sennep/fiskesennep og saften fra 1 citron.

 

Opskriften er inspireret af kokken Jeff Scott Fosters bud på Danmarks Nationalret, kogt torsk med sennepssauce.

Få ugens 2 opskrifter


Samtykke (GDPR) ?

Torsk

Torsken har overbid, en kraftig skægtråd og en lys sidelinie. Ryg og sider er gråbrune eller grågrønne med en mængde brune, gule eller rødlige pletter. Farven varierer efter omgivelserne. Bugen er hvidlig. Torsken er ikke nogen stimefisk, men forekommer ofte i store tætheder, hvor der er godt med føde eller i forbindelse med gydning. Den største torsk, der nogensinde er blevet fanget, var 2 meter og vejede 96 kg. I dag er det yderst sjældent at finde en torsk over 130 cm.

Levested:

Torsken lever fra kysten til 600 meters dybde ved temperaturer mellem...
Fisk i kantinen  -  Axelborg, Axeltorv 3, 4. sal  -  1609 København V  - Kontakt os på telefon 33 39 40 28